www.zwerfsteneneiland.nl --> Gemier in de Zanderij Maarn

Aanleg van het eiland

De provincie heeft het zwerfsteneneiland Maarn tot 3e aardkundig monument in de provincie Utrecht benoemd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een onderdeel van het Beleidsprogramma 1999 - 2003.

> Lees meer

Stichting

Op 4 april 2003 is de stichting "Vrienden van het Zwerfstenen­eiland" opgericht. De stichting heeft tot doel de belangen van aardkundige waarden in het algemeen en van het Aardkundig Monument "Zwerfsteneneiland" in het bijzonder te behartigen.

> Lees meer

Gemier in de Zanderij Maarn

21 april 2013

Nee, dit gaat niet over de stapel plannetjes die gemaakt wordt over de toekomst van de Zanderij Maarn. Dit gaat over mieren.

Op deze site wordt de levende natuur niet systematisch geinventariseerd. Zo af en toe doe ik een aardige of opvallende waarneming en dan vind ik het soms leuk om dat toch vast te leggen.

Dit keer zag ik de laatste 2 weken dat mieren, na het koude voorjaar, actief werden op het pad dat naar beneden duikt in de richting van de draaischijf. Ik heb ze hier in het verleden niet gezien.


Talrijke mieren, overzicht

Ik noem het spontaan rode bosmieren. Als dat fout is of nog verder onderverdeeld moet worden (kaal of behaard) dan hoor ik dat wel van een van de bezoekers.Mieren, detail

Afbeeldingen: BOHOteam

Rondleiding

De zanderij Maarn is per 22 november 2013 opengesteld. Het zwerfsteneneiland blijft alleen onder begeleiding van een gids van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland te bezoeken. Op die manier hopen we onze waardevolle collectie te beschermen.

> Lees meer / Aanmelden

Lezingen

Groepen stellen het soms op prijs op een rustige locatie eerst wat meer over de achtergronden van het zwerfsteneneiland en de aardkundige waarden in de provincie Utrecht te horen.

> Lees meer / Aanmelden