www.zwerfsteneneiland.nl --> Schoonmaakactie portaal

Aanleg van het eiland

De provincie heeft het zwerfsteneneiland Maarn tot 3e aardkundig monument in de provincie Utrecht benoemd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een onderdeel van het Beleidsprogramma 1999 - 2003.

> Lees meer

Stichting

Op 4 april 2003 is de stichting "Vrienden van het Zwerfstenen­eiland" opgericht. De stichting heeft tot doel de belangen van aardkundige waarden in het algemeen en van het Aardkundig Monument "Zwerfsteneneiland" in het bijzonder te behartigen.

> Lees meer

Schoonmaakactie portaal

5 april 2014

Dankzij de entreegelden van de vele rondleidingen die we gegeven hebben, kunnen we weer een keer tractoren inhuren om een schoonmaakactie uit te voeren. Dergelijke acties worden georganiseerd en uitgevoerd door het hoofd beheer en onderhoud van de stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland Jankees Bos van Boshoveniers met assistentie van mij (Wim Hoogendoorn).

Nu de Zanderij binnenkort van eigenaar verwisselt leek het ons een mooi gebaar om voor onze nieuwe gastvrouw het voorportaal naar het eiland een flinke beurt te geven.


Aanvoer materiaalDe oosthoek voor de schoonmaakJankees Bos in actie

Door verschil in belichting, stand van de zon etc valt het niet altijd mee om goede vergelijkingen te maken. Sommige stenen lijken op de foto maar nauwelijks te veranderen, terwijl andere stenen opeens een heel nieuwe uitstraling krijgen en allerlei details vertonen die eerst achter een grijszwarte of groene sluier verborgen waren. In het echt is het resultaat veelal verbluffend goed.De schone oostkantZuidwestzijde voor de schoonmaakZuidwestzijde na de schoonmaakactie

Aan de voorzijde van de draaischijf hebben we bij de bouw een aantal zwerfstenen in slierten neergelegd. Die zwerfstenen waren indertijd in het depot niet bereikbaar voor determinatie omdat ze toen bedekt waren door andere zwerfstenen. Het zou nu een relatief kleine moeite zijn om de stenen bovenop het zwerfsteneneiland bij de juiste groepen neer te leggen. Dat zou echter feitelijk betekenen dat op het eiland meer van hetzelfde zou komen te liggen. Daarom hebben we er de voorkeur aan gegeven ze hier voor de draaischijf te plaatsen. Ze begeleiden zo de bezoekers automatisch de portaal in en hebben bovendien een esthetisch effect.Een welkomstsliert voor de schoonmaak

Het was weer een flinke klus, maar we hebben eer van ons werk.Prachtig opgeknapt

Afbeeldingen: BOHOteam

Rondleiding

De zanderij Maarn is per 22 november 2013 opengesteld. Het zwerfsteneneiland blijft alleen onder begeleiding van een gids van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland te bezoeken. Op die manier hopen we onze waardevolle collectie te beschermen.

> Lees meer / Aanmelden

Lezingen

Groepen stellen het soms op prijs op een rustige locatie eerst wat meer over de achtergronden van het zwerfsteneneiland en de aardkundige waarden in de provincie Utrecht te horen.

> Lees meer / Aanmelden