Geotop Hasenkoepfel, Hessen
11 september 2012
In 1994 heb ik de term en het begrip aardkundige monumenten geintroduceerd om in het kader van het Europees Natuurbeschermingsjaar 1995 een europees logo te mogen voeren. Dat is gelukt. Er zijn echter meerdere begrippen die zulk soort fenomenen min of meer dekken. Zo heb je bijvoorbeeld de geologische monumenten. Dat zijn veelal groeves en je kunt stellen dat geologische monumenten ook aardkundige monumenten zijn, maar omgekeerd niet altijd. In Duitsland spreekt men over geotopen en daar wordt ook iets dergelijks mee bedoeld.
Tijdens een bezoek aan Hessen en Thueringen in 2012 leek het me wel leuk om eens een paar van die geotopen van dichtbij te bekijken en te zien hoe ze zijn ingericht etc.
Het viel nog niet mee om bezoekwaardige lokaties te vinden. Googelen op geologie Hessen etc leverde niet direct veel op. Snuffelen in de plaatjes op google earth kost zeer veel tijd, maar levert naast talloze zonsondergangen soms boeiende items op. (zie voor Hessen ook de geotopen Glasberg, Gunzenau en Buedingen)
De Vogelsberg in Hessen is een enorm uitgestrekt basaltgebied. Het is ca 19 miljoen jaar geleden(Tertiair, Mioceen) gevormd door een complex van verschillende lavastromen die hier indertijd door de aanwezige oudere afzettingen (onder andere Buntsandstein) heenbraken.
Dankzij de website vogelsberg-touristik.de kregen we grip op een aantal voormalige groeves. Ze staan op die site kort getypeerd, inclusief GPS gegevens en een typering van de toegankelijkheid. Na bezoeken aan de voormalige basaltgroeves Glasberg en Gunzenau zijn we ook eens op zoek gegaan naar de voormalige basaltgroeve Hasenkoepfel.
Frischborn
Het leek ons leuk hier eens te kijken omdat op een foto zitbankjes te zien waren. Dat zou kunnen betekenen dat hier geen vuilstort of iets dergelijks aanwezig is
Recreatieve inrichting groeve
De groeve ziet er inderdaad schoon uit. Ook staan er enkele hutten. Bovendien was er zowaar een parkeerterrein naast de groeve gelegen.
Recreatieve inrichting groeve
Het lijkt wel of de basaltzuilen hier staan te dansen.
Dansende zuilen
Een leuk plekje voor een foto.
Fotogeniek plekje
Hier ook een mooi plekje met rechts een buigende zuil en links een wat vreemde struktuur in de basalt.
Afwijkende struktuur in de basalt
Ingezoomd wordt duidelijk dat de basalt hier een breccieachtige vorm heeft.
Mijn conclusie is dat dit een mooi ingerichte (voormalige) groeve is. Ook een goede bereikbaarheid door het parkeerterrein. Jammer is ook hier dat er geen enkele routeverwijzing in het dorp is. In de groeve zelf zou een mooi informatiepaneel niet misplaatst zijn.
Detail van vorige foto
Bronnen:
Afbeeldingen:
BOHO-team.
Literatuur:
www.vogelsberg-touristik.de
Hoogendoorn, fotoalbum Duitsland 2012