Vulkaan Arensberg (Eifel)


Brabantse Wal (en Boudewijngroeve)


Ter oriëntatie: midden op bovenstaande kaart liggen Woensdrecht en Hoogerheide en onderaan Ossendrecht. Op deze hoogtekaart staan ook wat rode getallen. Dat zijn plaatsen waar ik op excursie geweest ben en de omgeving gefotografeerd heb. In het onderstaande wordt daar naar verwezen.

Kees Kasse heeft indertijd voor de bovengenoemde Brabantspecial een artikel geschreven over de Brabantse Wal en de Boudewijngroeve. Het informatiepaneel dat in het veld staat geeft uiteraard ook wat toelichting.

> Lees meer

Vulkaan Arensberg (Eifel)

8 juli 2014

De Eifel staat bekend om zijn vele vulkanen. Er zijn er teveel om elke vulkaan tot een potentieel Aardkundig Monument te benoemen. Bovendien doet zich de vreemde situatie voor dat de vulkanen educatief pas heel mooi worden als ze aangetast worden door de exploitatie van grondstoffen uit de vulkaan. Gelukkig wordt het geen platte pannenkoek, omdat er altijd flinke resten blijven staan.

Tijdens bezoeken in 2003, 2004, 2006 en 2010 hebben we al heel wat vulkanen een of meer keren bezocht. In 2014 hebben we met name in de buurt van Hillesheim diverse vulkanen bezocht. Van 3 bezochte vulkanen in 2014, de Arensberg, de Emmelberg en de Rockeskyller Kopf wil ik op deze site wat meer laten zien.

Veel vulkanen in de Eifel zijn relatief jong en stammen uit het kwartair. De Arensberg, ca 5 km ten oosten van Hillesheim, is het resultaat van ouder vulkanisme. Een eerste uitbarsting vond plaats ca 32 miljoen jaar geleden, gedurende het Tertiair. Er werd een flinke askegel gevormd, waarin ook brokstukken van de ondergrond terecht kwamen. Toen de uitbarsting wat rustiger werd stroomde ook de lava nog uit de krater. De lava koelde snel af en vormde kolossale basaltzuilen. 8 miljoen jaar later kwam er weer lava onder de verstopte krater tevoorschijn. Die stolde langzaam en leverde de mooie struktuur met dunne basaltzuilen op die loodrecht op het afkoelingsvlak gevormd zijn.




De entree van de Arensberg is heel bijzonder. De exploitatie is afgelopen. Door een gang loop je dwars door de kraterrand (zie foto boven) en sta je opeens middenin de krater. Veel basalt is natuurlijk gewonnen, maar de resterende hoeveelheid basalt om je heen blijft overweldigend. Onderin heeft men nog wat creatiefs met basalt gedaan.




Als je onderin de groeve staat en omhoog kijkt krijg je ook een goed idee van de enorme prop basalt die hier aanvankelijk (32 miljoen jaar geleden) is neergelegd.




Ook dit is een mooie wand. In de volgende afbeeldingen is ingezoomd op een paar fenomenen die op deze overzichtsfoto te zien zijn.




Hieronder werpen we eerst een blik op de eerder genoemde langzaam gestolde lavastroom met dunne basaltzuilen.




En hier zoomen we in op een flink stuk kalkondergrond dat mee naar boven is gekomen.

Kortom de Arensberg is een bezoek meer dan waard. Een informatiepaneel binnen en buiten de berg geeft wat informatie die hierboven ook gebruikt is.




Afbeeldingen: BOHOteam

Literatuur: plaatselijk informatiepaneel


Oisterwijkse vennen dl 1


Bovendien heb ik zelf, samen met Jan & Els Weertz, het artikel over de Kampina en de aangrenzende Oisterwijkse Bossen en Vennen voor deze special geschreven. Tijdens werkbezoeken maak ik dan honderden fotoos, waarvan er hooguit 10 gebruikt worden voor het gehele gebied. Dan is het wel aardig om op deze site nog eens enkele vennen wat meer in het zonnetje te zetten.

We starten hier bij het Van Esschenven. Dit ven loopt van de linkerzijde van de luchtfoto in noordoostelijke richting naar het centrum van de foto.

Dit is een ansichtkaart uit 1908. De volgende foto lijkt het zelfde plekje uit te beelden in 2009. De oude kaart laat zien dat het vennetje aan het verlanden is. Vijf jaar later, in 1913, is dit ven overigens aangekocht door Natuurmonumenten.

In 1995 is het ven uitgebaggerd door de Vereniging Natuurmonumenten in een poging om de waarden van de levende natuur te vergroten.

> Lees meer