De stenen van Maarn (2000)


Eemland


Met behulp van de Fysisch geografische eenheden kaart kunnen we het ontstaan van Eemland en haar omgeving beter begrijpen. Eemland maakt deel uit van het glaciale bekken dat in de voorlaatste ijstijd (Saalien 150.000 jaar gleden) is uitgeschuurd door gletsjertongen van het landijs. Die stuwden aan weerszijden van het bekken stuwwallen op. De afzettingen die daarna in de tussenijstijd, het Eemien, gevormd zijn, staan niet op het kaartje omdat ze niet meer aan het oppervlak liggen. In de laatst ijstijd (Weichselien) is een dik pakket zand als een deken over het bestaande landschap neergelegd. Langs de stuwwallen staan de gordeldekzanden en wat verder weg ook dekzandvlaktes aangegeven. Plaatselijk komen ook dekzandruggen voor. In de laatste 10.000 jaar, gedurende het Holoceen, vindt er in Eemland op grote schaal veengroei plaats. Tussen de veeneilanden door worstelt zich de Eem een weg naar het noorden. Langs de Eem zijn vanuit de voormalige Zuiderzee jonge zeekleigonden afgezet. Bij het doorbreken van de dijken van de Zuiderzee zijn tijdens overstromingen herhaaldelijk kleilaagjes op het veen afgezet. De gevolgen van de overstromingen zijn op het kaartje als overslaggronden herkenbaar.

> Lees meer

De stenen van Maarn (2000)






In 2001 overleed, veel te jong, Maarten van Vliet. Enige jaren hebben we samengewerkt aan het veiligstellen van de zwerfstenenverzameling in Maarn. Op bijgaande afbeelding is hij helemaal rechts, naast Jaap Zandstra te zien. Sinds de benoeming van het eiland tot Aardkundig Monument in 1999 hebben we samen de rondleidingen verzorgd op het zwerfsteneneiland.









Maarten heeft het boekje "De stenen van Maarn", met als ondertitel "Duizend en één schatten uit de zandafgraving" uitgebracht. Het aardige en veelzijdige boekje is gelukkig nog te verkrijgen door onder vermelding van "boekje" € 16,- over te maken op giro 3848575 t.n.v. M. Berkouwer. (incl. verzendkosten).


Groeve De Putberg


In beeld is de Daelsweg die links in de richting van Ubachsberg gaat. Kijkend naar de overkant zien we in de dalwand iets dat moeilijk herkenbaar is.

Met de telelens blijkt dat het een dubbele kalkoven is. Al die kalkovens in deze streek zijn al jaren buiten gebruik en hebben veelal een nieuwe functie gekregen als opslagplaats voor allerlei materiaal.

> Lees meer