Grondboor & Hamer jrg 62 nr 5 (2008)


De Dommel dl 2; voorjaar


De volgende foto is op dezelfde plek genomen. Hier valt de nadruk sterk op de sedimentatie die is opgetreden op de oever van de rivier. Het is hoogwater geweest en op de oever is een oeverwalletje gevormd. Niemand heeft er nog gelopen en het ribbelpatroon is nog gaaf. Deze informatie uit het winterbeeld is volstrekt niet afleesbaar op de foto van 4 mei 2011. Helaas heb ik geen opnamen van de overstroming zelf.

> Lees meer

Grondboor & Hamer jrg 62 nr 5 (2008)




In dit nummer heb ik een artikel geschreven over de aardkundige achtergrond van de Darthuizerpoort. Hier brak meer dan 100.000 jaar geleden een ijsbergenmeer door de stuwwal heen en sleep daarbij een diep dal in de stuwwal uit. Mensen die er nu doorheen rijden via de N226 of in de omgeving wandelen zijn hier niet of nauwelijks mee bekend. In het artikel wordt een pleidooi gehouden voor het maken van een robuuste educatieve zichtlijn en het benoemen van dit dal tot aardkundig monument. Losse nummers van Grondboor & Hamer kunnen besteld worden bij de Nederlandse Geologische Vereniging, tav: Eise Boonstra, Noord 15, 2931 SJ, Krimpen aan de Lek


Groeve Blankenberg


Een aangename bijzonderheid is dat we via een hek de groeve in mogen. Ook is er een informatiepaneel aanwezig.

Het paneel is nauwelijks leesbaar, maar er staat:

Groeve Blankenberg

Op deze plek is in het verleden vuursteen gewonnen. Deze vuursteen werd gebruikt voor het vervaardigen van straatstenen.

De Vuursteenbank van Cadier en Keer is met een oppervlakte van meer dan 8 km2 en een dikte van ca 2.5 meter de dikste bekende vuursteenbank ter wereld. Vuurstenen bezitten normaal de vorm van regelmatige of grillige knollen met een afmeting van enkele centimeters tot ongeveer 5 meter. De hier aanwezige grote vuursteenbank is voor de wetenschap een onopgelost raadsel.

> Lees meer