www.zwerfsteneneiland.nl --> Resultaten 2010

Aanleg van het eiland

De provincie heeft het zwerfsteneneiland Maarn tot 3e aardkundig monument in de provincie Utrecht benoemd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een onderdeel van het Beleidsprogramma 1999 - 2003.

> Lees meer

Stichting

Op 4 april 2003 is de stichting "Vrienden van het Zwerfstenen­eiland" opgericht. De stichting heeft tot doel de belangen van aardkundige waarden in het algemeen en van het Aardkundig Monument "Zwerfsteneneiland" in het bijzonder te behartigen.

> Lees meer

Resultaten 2010

2 december 2010

Rond 1 december maak ik elk jaar het jaarverslag voor de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland. De stichting maakt elk jaar een ambitieus werkplan. Dat is te vinden op:
http://www.aardkundigewaarden.nl/zwerfsteneneiland/werkplan2010.php
U kunt het zelf ook opzoeken onder het onderwerp stichting. Het wordt minimaal elke maand geactualiseerd en zo kunt u een idee krijgen wat wij uitvoeren. Enkele opvallende zaken uit het jaarverslag:

Rondleidingen Dit jaar hebben we 24 rondleidingen verzorgd (Peter Enter 9, Wim Hoogendoorn 15). Dat is iets minder als andere jaren en heeft onder ander te maken met de langdurige sneeuw in januari en februari.

Digitaalzwerfstenenmuseum Door te stoppen als hoofdredacteur van Grondboor & Hamer werd het vanaf augustus voor mij (wh) mogelijk meer tijd aan het zwerfsteneneiland te besteden. Na een zeer effectieve schoonmaakactie met de hogedrukspuit van het segment Metamorfe gesteenten (Samen met hovenier Jankees Bos en Henk Bol) heb ik duizenden plaatjes kunnen maken van de schone stenen. Daar heb ik er 1000 van geselecteerd, bewerkt en ingevoerd in het digitaalzwerfstenenmuseum. Een zeer tijdrovende klus, maar nu is het mogelijk geworden om van een segment alle stenen thuis achter de pc te bekijken.

Monitoring Al een aantal jaren maak ik op vele punten in de zanderij plaatjes. Ook dit jaar heb ik dat weer gedaan, samen met mijn fotomaatje Henk Bol. Dit keer heb ik al eens 3 fotopunten uitgewerkt. Ze zijn te vinden in het onderdeel historie. Als je regelmatig in de Zanderij komt valt het je niet zo op, maar bij dergelijke tijdreeksen zijn de veranderingen soms verbluffend.

Overige zaken Zoals eerder gezegd stellen we elk jaar een ambitieus werkplan. Vaak te ambitieus. Veel activiteiten lukken. Andere zaken worden uitgesteld of afgesteld. Zie voor verdere details het werkplan:
http://www.aardkundigewaarden.nl/zwerfsteneneiland/werkplan2010.php


Rondleiding

De zanderij Maarn is per 22 november 2013 opengesteld. Het zwerfsteneneiland blijft alleen onder begeleiding van een gids van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland te bezoeken. Op die manier hopen we onze waardevolle collectie te beschermen.

> Lees meer / Aanmelden

Lezingen

Groepen stellen het soms op prijs op een rustige locatie eerst wat meer over de achtergronden van het zwerfsteneneiland en de aardkundige waarden in de provincie Utrecht te horen.

> Lees meer / Aanmelden