www.zwerfsteneneiland.nl --> Monitoring Den Treek

Aanleg van het eiland

De provincie heeft het zwerfsteneneiland Maarn tot 3e aardkundig monument in de provincie Utrecht benoemd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een onderdeel van het Beleidsprogramma 1999 - 2003.

> Lees meer

Stichting

Op 4 april 2003 is de stichting "Vrienden van het Zwerfstenen­eiland" opgericht. De stichting heeft tot doel de belangen van aardkundige waarden in het algemeen en van het Aardkundig Monument "Zwerfsteneneiland" in het bijzonder te behartigen.

> Lees meer

Monitoring Den Treek

23 januari 2013

Volgens de statuten is een van de doelstellingen van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland het promoten van aardkundige waarden in het algemeen. Om dat te bereiken doen we op diverse plaatsen onderzoek en proberen we met de resultaten aardkundige fenomenen te promoten.

Regelmatig heb ik sinds 2007 de kapvlakte van Den Treek vastgelegd om vanaf de kap de landschappelijke ontwikkeling van het gebied te kunnen volgen. Vandaag heb ik weer ca 700 plaatjes gemaakt. Het gebied was bedekt met sneeuw. Dan vallen er vele details weg en krijg je een beter beeld van de kenmerkende hoogteverschillen.

Er zijn intussen van ca 60 fotopunten in totaal meer dan 3000 afbeeldingen beschikbaar. Dat gaat tzt een mooie publicatie worden.


Hoogteverschillen worden goed zichtbaar dankzij de sneeuw

Afbeelding: BOHOteam

Rondleiding

De zanderij Maarn is per 22 november 2013 opengesteld. Het zwerfsteneneiland blijft alleen onder begeleiding van een gids van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland te bezoeken. Op die manier hopen we onze waardevolle collectie te beschermen.

> Lees meer / Aanmelden

Lezingen

Groepen stellen het soms op prijs op een rustige locatie eerst wat meer over de achtergronden van het zwerfsteneneiland en de aardkundige waarden in de provincie Utrecht te horen.

> Lees meer / Aanmelden