www.zwerfsteneneiland.nl --> Zwerfstenen en mossen

Aanleg van het eiland

De provincie heeft het zwerfsteneneiland Maarn tot 3e aardkundig monument in de provincie Utrecht benoemd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een onderdeel van het Beleidsprogramma 1999 - 2003.

> Lees meer

Stichting

Op 4 april 2003 is de stichting "Vrienden van het Zwerfstenen­eiland" opgericht. De stichting heeft tot doel de belangen van aardkundige waarden in het algemeen en van het Aardkundig Monument "Zwerfsteneneiland" in het bijzonder te behartigen.

> Lees meer

Zwerfstenen en mossen

8 april 2015

Sinds mijn verhuizing probeer ik mijn bezoeken aan het zwerfsteneneiland wat praktischer in te richten ivm reistijden en kosten. Dat betekent concreet dat ik bijvoorbeeld aanvragen voor rondleidingen probeer te combineren op een dagdeel. Vandaag waren er feitelijk 2 rondleidingen van de VU Amsterdam.

Als er dan nog wat tijd overblijft dan valt er altijd wel weer wat te fotograferen. In dit geval werd ik getroffen door de schoonheid, zowel letterlijk als figuurlijk, van dit segment zwerfstenen.


Schone zwerfstenen

Dan ben ik altijd weer benieuwd hoe het is met de paar zwerfstenen die we niet schoonmaken. In de loop der jaren probeer ik een beetje te monitoren of er veranderingen optreden. Het blijkt niet eenvoudig om een duidelijke lijn van toename van soorten of verandering van soorten te ontdekken.Een niet schoongemaakte steen

Maar ongeacht het monitoren is het boeiend om van dichtbij naar de mossen en korstmossen te kijken.Mooie combinaties

Hier, op een andere zwerfsteen, is het duidelijk dat er van het gesteente niets meer te zien is. Dat kunnen we dus niet op alle zwerfstenen toelaten, maar op een enkele steen kan dat wel en vormt het een prachtig, fotogeniek plaatje.De steen is foetsie

Afbeeldingen: BOHOteam

Rondleiding

De zanderij Maarn is per 22 november 2013 opengesteld. Het zwerfsteneneiland blijft alleen onder begeleiding van een gids van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland te bezoeken. Op die manier hopen we onze waardevolle collectie te beschermen.

> Lees meer / Aanmelden

Lezingen

Groepen stellen het soms op prijs op een rustige locatie eerst wat meer over de achtergronden van het zwerfsteneneiland en de aardkundige waarden in de provincie Utrecht te horen.

> Lees meer / Aanmelden