www.zwerfsteneneiland.nl --> Schoonmaakactie zwerfstenen

Aanleg van het eiland

De provincie heeft het zwerfsteneneiland Maarn tot 3e aardkundig monument in de provincie Utrecht benoemd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een onderdeel van het Beleidsprogramma 1999 - 2003.

> Lees meer

Stichting

Op 4 april 2003 is de stichting "Vrienden van het Zwerfstenen­eiland" opgericht. De stichting heeft tot doel de belangen van aardkundige waarden in het algemeen en van het Aardkundig Monument "Zwerfsteneneiland" in het bijzonder te behartigen.

> Lees meer

Schoonmaakactie zwerfstenen

28 mei 2015

10 juni 2015 worden 6 nieuwe panelen op het zwerfsteneneiland onthuld. De productie is financieel mogelijk gemaakt door het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug. Ter voorbereiding daarvan voeren we (Jankees Bos en Wim Hoogendoorn) vandaag een intensieve schoonmaakactie uit.


Jankees Bos aan het spuiten

Om het materieel boven te krijgen zijn weer tractoren ingehuurd, die door ons betaald kunnen worden dankzij de bijdragen van de groepen bezoekers die op afspraak rondgeleid wilden worden.Het materieel is weer naar boven gebracht.

Hier een rij zwerfstenen voor het spuiten.Voor het spuiten

Het is duidelijk dat we deze keer met name te maken hebben met een roetsluier van het verkeer op de A12. Uiteraard hebben veel stenen ook nog een groene waas door de algengroei op de stenen. Na het spuiten komen er allerlei nieuwe tinten tevoorschijn.Na het spuiten

Om het effect van het schoonspuiten optimaal te laten zien heb ik hier op verschillende zwerfstenen een baan schoon gespoten. Dan kun je het veelal spectaculaire effect prima zien.Schoon gespoten banen tonen het effect

Afbeeldingen: BOHOteam

Rondleiding

De zanderij Maarn is per 22 november 2013 opengesteld. Het zwerfsteneneiland blijft alleen onder begeleiding van een gids van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland te bezoeken. Op die manier hopen we onze waardevolle collectie te beschermen.

> Lees meer / Aanmelden

Lezingen

Groepen stellen het soms op prijs op een rustige locatie eerst wat meer over de achtergronden van het zwerfsteneneiland en de aardkundige waarden in de provincie Utrecht te horen.

> Lees meer / Aanmelden