www.zwerfsteneneiland.nl --> kunstproject De Vrije School Driebergen

Aanleg van het eiland

De provincie heeft het zwerfsteneneiland Maarn tot 3e aardkundig monument in de provincie Utrecht benoemd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een onderdeel van het Beleidsprogramma 1999 - 2003.

> Lees meer

Stichting

Op 4 april 2003 is de stichting "Vrienden van het Zwerfstenen­eiland" opgericht. De stichting heeft tot doel de belangen van aardkundige waarden in het algemeen en van het Aardkundig Monument "Zwerfsteneneiland" in het bijzonder te behartigen.

> Lees meer

kunstproject De Vrije School Driebergen

In 2006 heeft de stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland besloten om een kunstmanifestatie te organiseren. Daarbij is zowel aan het heden (professionele kunstenaars), als aan de toekomst (scholieren), gedacht. Het plan bij het scholenproject is om de scholieren eerst een rondleiding te geven.


Even genieten in de zon

Dat gebeurt dan ook. Op 13 september komt De Vrije School uit Driebergen op bezoek. De leerlingen zijn soms heel nieuwsgierig. Op de foto lijkt het haast wel een opstootje.Een opstootje tijdens de rondleiding?

Nee hoor, niets aan de hand. Hier wordt iets interessants bij een steen verteld en men luistert en fotografeert.Massale aandacht voor een steen.

De kinderen krijgen een folder en een ansichtkaart mee naar huis. Die kunnen dienen als inspiratiebron. Nu zijn namelijk de kinderen aan de beurt om hun indrukken in een creatieve vorm weer te geven. Van 1 december 2006 tot 15 januari zullen de kunstwerken tentoongesteld worden in het nieuwe Cultuurhuis in Doorn. Op de bovenverdieping staan de professionele kunstwerken. Op het meubel vlak voor ons staan 2 kijkdozen.Het Cultuurhuis in Doorn

In deze kijkdoos is links het herkomstgebied van de zwerfstenen uitgebeeld, met een forse ijsbeer. Rechts zien we het zwerfsteneneiland, oftewel de plaats van bestemming van de stenen.Een blik in een kijkdoos.

Vervolgens staat er een paneel, vol met kunstwerken, waarbij met name het zwerfsteneneiland is afgebeeld.Een paneel vol zwerfsteneneilanden.

Van dichtbij is goed te zien dat de 'kunstenaar in de dop' hier zelfs met grindjes aan de gang gegaan is. Ongetwijfeld om het stenige karakter van het eiland te benadrukken.Minizwerfsteentjes op een kunstzinnig eiland.

Op een volgend paneel hebben de leerlingen laten zien dat ze begrepen hebben dat het voornamelijk om kristallijn gesteente gaat.Prachtige kristallen, mooier als op het eiland zelf, zijn uitgebeeld.Een paneel met kristallijn gesteente.

Weer een andere groep leerlingen heeft zich laten inspireren door de ijzige omstandigheden die in de voorlaatste ijstijd geheerst hebben.
Kortom de leerlingen van De Vrije School in Driebergen zijn hun kant van de afspraak nagekomen: prachtige kunstzinnige impressies, ge´nspireerd door de Zanderij en het Zwerfsteneneiland.IJzige omstandigheden

Rondleiding

De zanderij Maarn is per 22 november 2013 opengesteld. Het zwerfsteneneiland blijft alleen onder begeleiding van een gids van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland te bezoeken. Op die manier hopen we onze waardevolle collectie te beschermen.

> Lees meer / Aanmelden

Lezingen

Groepen stellen het soms op prijs op een rustige locatie eerst wat meer over de achtergronden van het zwerfsteneneiland en de aardkundige waarden in de provincie Utrecht te horen.

> Lees meer / Aanmelden